Konkoly Miklós, a Budapest Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, a Budapest Bank Money+ privátbanki üzletágának vezetője a cége által 2013 és 2014 után harmadszor, az internetező lakosság körében végzett kutatást. Az elemzés célja, hogy felmérje a lakosság körében a megtakarítani tudók arányát, megtakarítások volumenét, különböző megtakarítási, befektetési eszközök megoszlását, valamint a megtakarítási és befektetési eszközökkel kapcsolatos pénzügyi ismereteket, egyes eszközökhöz - ezen belül kiemelten a befektetési alapokhoz - való viszonyulást.


Manapság hazánkban a lakosság 65-70 százaléka biztosított, viszont a biztosítások nem vagy részben nyújtott védelme csupán 75 százalékos. A nagy részük már elavult, pedig a biztosítást érdemes lenne 2 évente aktualizálni. A biztosító társaságok 2016-ban valamint 2017-ben egyaránt rengeteg kedvezménnyel próbálják ügyfeleiket megszerezni, főleg a kisebb biztosítók. Fontos szem előtt tartanunk azt, hogy egy esetlegese káresemény után is biztonságban érezhessük magunkat, így célszerű olyan paramétereket megadnunk, hogy mindig védve legyünk. Ha szeretne biztosítót váltani, mi abban is a rendelkezésükre állunk. Weboldalunkon könnyen ki is számolhatja lakásbiztosítását.

Három hónap alatt majdnem negyvenötezer fizetési meghagyás kibocsátását kérték az ügyfelek a közjegyzőktől, akik 37 ezer dokumentumot már ki is állítottak – ismerteti a csütörtöki Magyar Nemzet.

A cikk szerint a hitelezők a korábbiakhoz képest most jóval gyorsabban juthatnak hozzá követelésükhöz, s immár a pár ezer forintos kintlévőségeket sem hagyják veszni. A közjegyzők június elsején vették át az úgynevezett fizetési meghagyások kibocsátásának feladatát a bíróságoktól. A bíróságok néha fél-egy év alatt adták ki a tartozások behajtását lehetővé tevő dokumentumokat, emiatt sokan a kisebb összegű, pár ezer forintos követeléseik beszedéséhez nem is fogtak hozzá.

Adásvétel esetén, az esetlegesen elmaradt közös költség vonatkozásában az új vevő előrelátó módon egyet tehet: úgynevezett nullás igazolással védi magát, amelyben a közös képviselő igazolja, az eladónak nincs közös költség tartozása.

Az új vevő számára azért jelent biztosítékot ez a nullás igazolás, mert noha főszabály szerint a közös költség a régi tulajdonost terheli, adott esetben megtörténhet, hogy valaki nem figyel az adásvétellel összefüggő ezen „vonalra”, és az ügyletet követően ott találja magát a társasház szervezeti és működési szabályzatával. Ez pedig régi és új lakó egyetemleges felelősségéről is rendelkezhet, illetve előállhat az a jogi helyzet, hogy a nullás igazolás kérésének elmulasztása esetén a hátrahagyott, ki nem fizetett közös és egyéb költségek az új tulajdonost terhelik.